!

Fyll i det här fältet.

Hämtar...

MENY

SÖK

Tänk på brandrisken när du tänder adventsljus

Snart är det tid att tända första ljuset i adventsljusstaken och invänta en mysig och stillsam jul. Men det är också årets högtid för bostadsbränder. Så här kan vi skydda oss från faran och istället bara njuta av det mysiga skenet.

I decembermörkret sker 40 procent av de bostadsbränder som under ett år orsakas av levande ljus. Enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, till och med fyrdubblades dessa bränder i december förra året, jämfört med november samma år. Antalet bränder som orsakas av just ljus ökar också kraftigt denna månad och det blir den näst vanligaste brandorsaken, endast soteld är vanligare.

Testa din brandvarnare

– Några bra knep är att alltid ta en extra runda i sin bostad innan man går ut och kolla att alla ljus är släckta och att spisen är avstängd, bara använda ljusstakar och ljusprydnader som är obrännbara och att se till brandvarnaren fungerar.

– För att öka brandsäkerheten hemma bör man ha såväl en handbrandsläckare som en brandfilt. Kanske ett bra julklappstips

Så minskar du risken för bostadsbrand

  • Gå ett extra varv innan du lämnar hemmet. Se till att alla levande ljus är släckta och att spisen är avstängd. I dagsljus kan det vara svårt att se så om du är osäker känn lätt med handen.
  • Använd obrännbara ljusstakar och ljusprydnader.
  • Risken för brand är mycket stor om du glömmer ljuset.
  • Se till att det brandvarnare, gärna flera, finns i bostaden. Kontrollera också att de fungerar. En brandvarnare ska placeras i taket, läs instruktionerna.
  • Ställ inte gammalt julklappspapper i trapphuset. Om det börjar brinna är detta din flyktväg.
  • Julklappspappret ska inte heller förvaras på balkongen utan sorteras i rätt kärl, i soprummet. En felriktad nyårsraket kan starta en brand, därför är det viktigt att inte förvara brännbart på balkongerna eller i trappuppgångarna.
  • Varje hem bör ha en brandfilt och en sex kilos-pulversläckare. Det är nästan alltid någon annan än räddningstjänsten som släcker en brand.
  • Ring alltid 112 om du upptäcker en brand eller om någon är i fara.
 

Styrelsen önskar er alla en riktigt fridfull Jul &  Gott Nytt År!